Annett Karlsson och Susanna Hård af Segerstad tilldelas 2020-års Kirurgiskt Omvårdnadstipendium och utses till Årets Specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård 2020.

Stort grattis till Annett Karlsson och Susanna Hård af Segerstad från kirurgiska kliniken på Skånes Universitetssjukhus, Malmö, som tilldelas 2020-års Kirurgiskt omvårdnadstipendium och utses till Årets specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård 2020!

Projekt
“Konsultsjuksköterska i kirurgisk omvårdnad – ett projekt för ökad medarbetartrygghet och patientsäkerhet” redogör för implementeringen av en ny stödjande funktion - konsultsjuksköterskan. Konsultsjuksköterskan har till uppgift att finnas som stöd för personal på andra kliniker som vårdar utlokaliserade kirurgpatienter. De ska initiera, rekommendera och utvärdera hälsofrämjande och förebyggande omvårdnadsåtgärder för att omvårdnaden för den kirurgiska patienten ska hålla en hög kvalitet trots att de vårdas på på en annan avdelning.
Motivering

Projektet är ett innovativt vårdutvecklingsprojekt som lyfter fram den specifika omvårdnadskompetensen som en självklar del i en patientsäker vård av patienten med kirurgiska sjukdomar, oavsett vart hen vårdas. Arbetet syftar till ökad samverkan över specialitetsgränserna och likvärdig, personcentrerad vård för den kirurgiska patienten oavsett vårdavdelning. Detta bidrar till att omvårdnaden håller en hög kvalitet och därigenom förbättrar patientsäkerheten. Projektet utgår från kärnkompetenserna: Samverkan i team, Personcentrerad vård, Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, Säker vård och Informatik.

Det är av stor vikt att hela vården ges på evidensbaserad grund och omvårdnaden är vårt ansvar som specialistsjuksköterskor, vilket Nationella Föreningen för Specialistsjuksköterskor i Kirurgisk vård vill lyfta fram med detta stipendium.