NFSK's styrelse.

Sjuksköterskans- och barnmorskans år fick minsann en kickstart, inte bara för oss inom kirurgisk vård, och även jag sänder en uppskattande tanke till alla som kliver in för att bära upp vården i den pågående pandemin. Men hur fint det än är med alla hejarop från sidlinjen så gör vi, sjuksköterskorna, tillsammans med annan vårdpersonal, vårt jobb. Precis som vanligt, i en ovanlig situation. Vårduniformen är ingen superhjältedräkt som ger omänskliga krafter, och motiverar heller inte omänskliga krav.

När situationen kräver det extra så ger vi det extra, men den ordinära situationen måste bli bättre. Förutsättningar och ersättningar behöver matcha förväntningar och ansvar. I WHO’s nylanserade ‘State of the World's Nursing Report’ kan vi läsa om sjuksköterskans avgörande roll för att uppnå hälsa för alla. Men för det krävs en rimlig arbetssituation och kompetensutveckling.

Sjuksköterskan inom kirurgisk vård får ofta ta egna initiativ och kämpa för att få utveckla sin egen kompetens, och för att få använda kompetensen på arbetsplatsen, i en ofta ensam och utsatt roll. Därför fortsätter NFSK arbetet för att tydliga karriärvägar och yrkesroller inom kirurgisk omvårdnad, för en säker evidensbaserad  vård för patienten.

/Therese Avallin, ordförande