Stort grattis till Wenche Melander och Pernilla Ingers: Årets specialistsjuksköterskor i Kirurgisk vård 2021!
Motiveringen lyder: Att beskriva vilka aspekter som spelar roll för patienternas egna upplevelser av den kirurgiska öppenvården lyfter fram vikten av en personcentrerad vård. Genom att lyssna till patienternas egna berättelser och erfarenheter skapas en vårdrelation där patienten kan känna trygghet. Arbetet belyser kärnan i specialistsjuksköterskans i kirurgisk vård kompetens och profession. Detta visar ännu en gång vikten av att se till patientens alla behov - fysiska, psykiska och emotionella.
Projektet utgår från kärnkompetenserna: Samverkan i team, Personcentrerad vård, Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, Säker vård och Informatik.
Det är av stor vikt att hela vården ges på evidensbaserad grund och omvårdnaden är vårt ansvar som specialistsjuksköterskor, vilket Nationella Föreningen för Sjuksköterskor i Kirurgisk vård vill lyfta fram med detta stipendium
Wenche och Pernilla presenterade sitt projekt “Det spelar roll! Patienter med magsäcks- eller matstrupscancer inom SVF som har en kurativ behandlingsintention och deras erfarenhet av det första besöket inom den kirurgiska öppenvården” under kirurgveckan 2021. De genomgick sin specialistutbildning vid Linköpings Universitet och blev färdiga specialistsjuksköterskor inom kirurgisk vård i juni 2020. Det här projektet tog sin början när de tillsammans skulle skriva sin magisteruppsats. De bestämde tidigt att de inte bara ville ha en godkänd uppsats, utan att den faktiskt skulle leda till bättre kunskap för personalen och bättre vård för patienterna.
Drygt 1300 personer drabbas årligen av matstrups- och magsäckscancer i Sverige. Alla patienter med cancer ingår i ett Standardiserat Vårdförlopp (SVF). SVF är ett nationellt arbetssätt som ska minska onödig väntan och ovisshet för patienten. Alla SVF startar med en välgrundad misstanke om cancer och beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, samt vilka tidsgränser som ska eftersträvas från välgrundad misstanke till start av första behandling. Det finns inte mycket kunskap om patienternas upplevelse av att vara delaktig i ett SVF-förlopp. Så syftet med studien var att undersöka patienters erfarenhet av det första besöket inom den kirurgiska öppenvården hos patienter med matstrups- eller magsäckscancer inom SVF-förloppet som har en kurativ intention på deras behandling.
En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats genomfördes för att besvara studiens syfte och nio intervjuer analyserades med tematisk analys. Den tematiska analysen resulterade i två teman, ”Visshet/vetskap skapar hanterbarhet” och ”Stöd och kompetens lugnar”. Det första temat ”Visshet/vetskap skapar hanterbarhet” handlar om hur information samt tidigare erfarenheter skapar en hanterbarhet för patienten i samband med besöket. Det andra temat ”stöd och kompetens lugnar” handlar om stödet från olika håll som patienten har i samband med besöket men även vikten av att vårdpersonalens kompetens lugnar patienten.
Deras slutsats är att att många aspekter spelar roll för patienternas erfarenhet av det första besöket. Deras tidigare erfarenheter påverkar upplevelsen, det är viktigt med individanpassad information, det är viktigt att inkludera anhöriga och sjuksköterskans roll är en viktig del av patientens upplevelse. Denna studie tillför kunskap om patientens perspektiv via SVF inom esofagus- och ventrikelcancer men bör vara applicerbar på andra cancerdiagnoser för en välfungerande personcentrerad cancerutredning.
Wenche och Pernilla lyfter hur viktig specialistsjuksköterskans funktion är i dagens cancervård. Genom sin kunskap att bedöma och handlägga komplexa omvårdnadssituationer, leda förbättringsarbeten och sprida forskningsresultat bidrar de till en bättre vård för cancerpatienten. Som specialistsjuksköterskor är de drivande i den evidensbaserade omvårdnaden och de vill därför använda vinstpengarna till att arrangera en inspirationsföreläsning med en efterföljande workshop för sina kollegor på kliniken.
Stipendiet delas ut tillsammans med vår samarbetspartner Medfilm.