Årets kirurgiska omvårdnadskongress blev en succé enligt de deltagare som lämnat feedback! Så fantastiskt att kunna träffas på “riktigt” och att ta del av ett  fullspäckat program med inriktning “Hållbar karriär som sjuksköterska i kirurgisk vård”.

Tillsammans med kongressens samverkanspartners; Pharmacosmos, Sorbact och Fresenius Kabi kunde två fullspäckade dagar genomföras på Frimurarhotellet i Linköping. Vi var ca 180 sjuksköterskor, specialister, avancerade specialister, disputerade, omvårdnadsledare och chefer från kirurgiska verksamheter från norr till söder som deltog.

Innehållsförteckning

Dag 1

NFSK´s ordförande Karolina Härle inledde dagarna som sedan tog fart med en öppningsföreläsning om visioner och verktyg för en hållbar karriär som sjuksköterska i kirurgisk vård av Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, och Oili Dahl, ordförande i Sveriges sjuksköterskeförening (SSF). Vi fördjupade vår kunskap kring Magnetmodellen med hjälp av Sandra Månsson, sakkunnig i kvalitets- och omvårdnadsfrågor vid SSF, som beskrev hur ledare inom kirurgisk verksamhet kan använda Magnetmodellen för att stärka omvårdnaden, öka attraktionskraften för verksamheten och bidra till högre kvalitet på vården och bättre arbetsmiljö för medarbetarna. David Sparv, chefssjuksköterska och projektledare för Magnetmodellens införande vid Skånes Universitetssjukhus berättade hur Skånes universitetssjukhus använder modellen. I efterföljande workshops diskuterade deltagarna för att djupare förstå vad Magnetmodellen kan bidra med på hemmakliniken. Årets förebild i kirurgisk vård 2022 presenterades av stipendieansvariga i NFSK Johanna Höglund & Tina Biörserud. Vinnaren Anna Grooth, Specialistsjuksköterskestuderande, Kirurgkliniken Linköpings universitetssjukhus, som fått två biljetter till kongressen som pris, mottog blommor, diplom och applåder. Måndagen avslutades med att sjuksköterskan och komikern Martin Svensson lockade till skratt under både kongress, mingel och jubileumsbanketten. Styrelsen tackar för en fantastisk kväll med mingel, mat och dans! 

Dag 2

Kongressens andra dag kick-startade med “NFSK-joggen”. En 5 km snitslad bana genom Linköping som gjorde alla löpare till vinnare.

Therese Avallin, styrelse ledamot i NFSK, öppnade dagens föreläsningar med att beskriva den palett av olika yrkesroller som finns för sjuksköterskor inom kirurgisk vård.
Sedan följde korta föredrag med goda exempel på implementerade projekt för att stärka omvårdnaden. Eva Jangland, specialistsjuksköterska och docent, Akademiska sjukhuset Uppsala beskrev handledningsmodellens (o)väntande betydelse där vikten av yrkesintroduktion och kontinuerlig handledning på alla nivåer poängterades för att få kollegor att utvecklas och trivas. Specialistsjuksköterskan Jessica Källström Olsén och Sara Nasirian avancerad specialistsjuksköterska, beskrev hur de startat upp och driver Traumasjuksköterskemottagning på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De har identifierat ett behov hos traumapatienter att få bättre uppföljning efter utskrivning och har därför startat ett mottagning där specialistsjuksköterskor använder telefonsamtal för att underlättar patientens återgång till det vardagliga liv. My Engström, Universitetssjukhusöversjuksköterska, Göteborgs universitet, beskrev sjuksköterskans möjlighet att utvecklas från student hela vägen till docent inom kirurgisk vård. My beskrev hur man kan göra akademisk karriär som sjuksköterska, utan att helt släppa den kliniska verksamheten. Tina Gustavell, disputerad specialistsjuksköterska och omvårdnadsansvarig, Karolinska Universitetssjukhuset, beskrev hur man möjliggör rätt kompetens dygnet runt för en tryggare arbetsmiljö och säkrare kirurgisk vård på Tema Cancer Medicinsk Enhet Övre Buk. Tina lyfte på ett tydligt sätt fram hur sjuksköterskans specialistkompetens och erfarenhet är avgörande och att organisationen behöver vara mer flexibel.

Dagen fortsatte med föredraget “Arbeta smartare inte mer” med Kristin Öster, psykolog och doktorand inom stressmedicin, som beskrev vad stress och ¨återhämtning är, hur det påverkar oss och vilka verktyg som finns för att hantera stress, både på organisatorisk nivå men också individuellt. Kongressens sista föreläsning hölls av Johanna Rådström, leg psykolog, som talade på ämnet “ Oavsett kompetens arbetar vi med samma patient” och hur vi, genom att förstå olika personligheter, kan arbeta bättre i team.
Innan ordförande Karolina Härle avslutade kongressen delade NFSK ut fina priser från Studentlitteratur från de tävlingar och lotterier som hållits under dagarna. Tack alla för de här dagarna - vi ser fram emot att ses på nästa kongress!