Kongressens andra dag kick-startade med “NFSK-joggen”. En 5 km snitslad bana genom Linköping som gjorde alla löpare till vinnare.
Therese Avallin, styrelse ledamot i NFSK, öppnade dagens föreläsningar med att beskriva den palett av olika yrkesroller som finns för sjuksköterskor inom kirurgisk vård.
Sedan följde korta föredrag med goda exempel på implementerade projekt för att stärka omvårdnaden. Eva Jangland, specialistsjuksköterska och docent, Akademiska sjukhuset Uppsala beskrev handledningsmodellens (o)väntande betydelse där vikten av yrkesintroduktion och kontinuerlig handledning på alla nivåer poängterades för att få kollegor att utvecklas och trivas. Specialistsjuksköterskan Jessica Källström Olsén och Sara Nasirian avancerad specialistsjuksköterska, beskrev hur de startat upp och driver Traumasjuksköterskemottagning på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De har identifierat ett behov hos traumapatienter att få bättre uppföljning efter utskrivning och har därför startat ett mottagning där specialistsjuksköterskor använder telefonsamtal för att underlättar patientens återgång till det vardagliga liv. My Engström, Universitetssjukhusöversjuksköterska, Göteborgs universitet, beskrev sjuksköterskans möjlighet att utvecklas från student hela vägen till docent inom kirurgisk vård. My beskrev hur man kan göra akademisk karriär som sjuksköterska, utan att helt släppa den kliniska verksamheten. Tina Gustavell, disputerad specialistsjuksköterska och omvårdnadsansvarig, Karolinska Universitetssjukhuset, beskrev hur man möjliggör rätt kompetens dygnet runt för en tryggare arbetsmiljö och säkrare kirurgisk vård på Tema Cancer Medicinsk Enhet Övre Buk. Tina lyfte på ett tydligt sätt fram hur sjuksköterskans specialistkompetens och erfarenhet är avgörande och att organisationen behöver vara mer flexibel.
Dagen fortsatte med föredraget “Arbeta smartare inte mer” med Kristin Öster, psykolog och doktorand inom stressmedicin, som beskrev vad stress och ¨återhämtning är, hur det påverkar oss och vilka verktyg som finns för att hantera stress, både på organisatorisk nivå men också individuellt. Kongressens sista föreläsning hölls av Johanna Rådström, leg psykolog, som talade på ämnet “ Oavsett kompetens arbetar vi med samma patient” och hur vi, genom att förstå olika personligheter, kan arbeta bättre i team.
Innan ordförande Karolina Härle avslutade kongressen delade NFSK ut fina priser från Studentlitteratur från de tävlingar och lotterier som hållits under dagarna. Tack alla för de här dagarna - vi ser fram emot att ses på nästa kongress!